bild på perennavdelningen

Perenner

Till perennerna räknas alla fleråriga, örtartade växter som vissnar ner under vintern och som börjar växa igen under våren. Vi har perenner till alla typer av planteringar. Skuggrabatten i det torra läget. Vintergröna marktäckare till surjordsrabatten. Växter till dammen. Till stenpartiet i full sol. Kryddväxter och ängsväxter som gillas av pollinatörerna. Perennernas övervintringsförmåga anges ofta med bokstäverna A-D, där A betyder att den övervintrar pålitligt och D att den normalt inte klarar en svensk vinter.

Ett bra tips är att kombinera perenner som har olika form och höjd och olika blomningstider. Från högrest höstsilverax till marktäckande kaskadtimjan. Från den allra tidigaste snökrokusen till de riktigt senblommande astrarna och anemonerna. Så skapar du en trädgård som ständigt är i blom!

Iris Harlequinesque Harlequinesque

Nyhet 2024! Färgsprakande irisar

Inför säsongen 2024 har vi tagit in ett antal färgsprakande och roliga sorter av japansk iris, rabattiris, sammetsiris, svärdslilja och trädgårdsiris.

Till vårt sortiment av iris 2024
Kalimeris incisa 'Madiva'

Årets perenn 2024

Underbar blomning, fin form, superstadig, frisk och fräsch, härdig och fyller ut mellan andra växter på ett strålande sätt. Superlativen tycks aldrig ta slut när svenska perennodlare beskriver Kalimeris incisa ’Madiva’, fjäderaster. ”Den är helt enkelt otroligt bra” är det samlade omdömet från Perennagruppen, som med acklamation utsett sorten till Årets perenn 2024.

Läs mer om Årets perenn här