Krukor

En snygg kruka kan verkligen lyfta en växts utseende samtidigt som den ger en bra livsmiljö för rötterna. Vi har en del riktiga klassiker i sortimentet såsom de svensktillverkade lerkrukorna från Töreboda, italienska och kretensiska terrakottakrukor samt våra storsäljare i lättbetong som varit vår mest sålda serie år efter år. På senare år har vi kryddat sortimentet med trendig terrakotta från Bergs potter, modern keramik från DBKD och riktigt snygga krukor i Cortenstål från Unik design.

Vad utmärker då en riktigt bra kruka? Jo, utomhus ska den ha stor jordvolym för att kunna hålla mycket fukt och ge växten en vindsäker plattform att växa i. Det är givetvis bra om godset är frostsäkert men ofta tömmer man kanske sina krukor inför vintern och då kan man välja en porösare terrakotta till exempel. Krukor som man använder utomhus ska alltid ha dräneringshål i botten för att inte riskera stillastående vatten kring rötterna.

En riktigt bra inomhuskruka bör vara vattentät för att inte riskera skador på golv och fönsterbrädor men annars kan de vara utformade lite som man vill. För säkerhets skull finns det transparenta plastfat som man kan använda under krukorna som extra säkerhet. Materialvalet är inte heller lika viktigt utan här kan man ta ut svängarna lite mer. Tänk dock på att en lite större kruka kräver vattning lite mer sällan och ibland kanske det till och med är bäst med ett självvattnande kärl.