årets perenn 2024

Årets perenn 2024

Årets perenn 2024 är Kalimeris incisa ’Madiva’, fjäderaster. Den blommar rikt och länge, vanligtvis från slutet av juli och fyller sen på med blommor kontinuerligt till oktober-november. Ny blomning utvecklas strax ovanför den äldre, vilket gör att plantorna ser fräscha ut hela tiden. Blommorna är ljust violetta med gult öga och cirka fyra centimeter vida. De friskt gröna och lansettformiga bladen ger fin grönska som får gula inslag under hösten.

Växtsättet hos fjäderaster ’Madiva’ är fylligt, kompakt, rundat och anmärkningsvärt stadigt. Sorten blir ungefär 80 centimeter hög och behåller sin halvklotform så länge det finns tillräckligt med utrymme. Det här är en perenn som aldrig behöver stöttas eller bindas upp – den står tätvuxen och stabil hela säsongen. Blommorna uppskattas av många insekter.

Fjäderaster ’Madiva’ passar i allt från finrabatten till naturlika planteringar och i stora sjok. Blommornas milda ton går väl ihop med nästan alla andra blomfärger. Förutom i planteringar är ’Madiva’ fin i buketter.

Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad.