Häckväxter

Alla trädgårdar behöver struktur och ett av de bästa sätt som finns för att skapa detta är att använda sig av olika typer av häckar. Oavsett om du vill ha ett högt och tätt insynsskydd runt hela trädgården eller bara en låg liten häck för att rama in kryddträdgården finns det ett flertal bra växter att välja mellan. Kika gärna nedan för inspiration och råd!

Så här planterar du en häck

bild på spireahäck Spiraea

Friväxande

Plantorna klipps eventuellt vid plantering, därefter får de växa fritt. Friväxande häckar har ofta dekorativt bladverk och fin blomning. De ger ett naturligt och lummigt intryck men tar ofta mer plats än en formklippt häck.

Här kan du med fördel använda olika typer av friväxande häckväxter i samma häck för att skapa ett mer naturligt intryck.

Syren, slånaronia, häggmispel, spirea och kornell passar fint till friväxande häckar.

bild på vintergrön ligusterhäck Ligustrum

Formklippt

Formklippta häckar klipps vanligtvis en gång per år. De ger ett mer formellt intryck. De kan beskäras så att de inte blir så stora och breda.

Tuja, liguster, idegran, avenbok, bok och buxbom är fina som formklippta häckar.

bild på blommande hortensia Hydrangea

Blommande

Om du vill ha en blommande häck är det oftast en friväxande du ska satsa på. Formklipper du en blommande häck riskerar du att klippa bort blomanlagen.

Växter som blommar fint är syren, slånaronia, rosenspirea, ölandstok, häggmispel, hortensia och ros.

bild på thujahäck Thuja

Vintergrön

Vintergröna häckar ger insynsskydd och dämpar buller även vintertid.  Tuja, vintergrön liguster, idegran, rododendron och lagerhägg är vintergröna.

Bild på ros Louise Bugnet Rosa 'Louise Bugnet'

Torrt eller utsatt läge

Ute vid kusten eller på öppna platser med mycket vind krävs en tålig häck. Häckväxter som passar i dessa lägen är häggmispel, ölandstok, vresroshybrider och oxel.

 

Plantering

Gräv ett dike som är minst 40 cm djupt och minst 50 cm brett längs hela häcksträckningen. Vi rekommenderar att blanda upp den befintliga jorden med Hasselfors planteringsjord för att jordförbättra och ge plantorna en bra start. Fäst gärna en lina rakt genom diket för att hålla en rak linje vid planteringen.

Låt plantorna stå i en hink och suga upp vatten innan plantering. Sätt plantorna på samma djup som de står i krukan. Om det är barrotade plantor ska jorden komma upp en liten bit på stammen. Trampa till försiktigt runt rötterna så att plantorna står stadigt. Vattna igenom jorden ordentligt. Därefter är det är viktigt med bevattning under hela första säsongen. En tumregel är att det är bättre att vattna mycket och sällan än lite och ofta, så att vattnet verkligen kommer ner till rötterna.

Gödslar gör du på våren. Använd till exempel Hasselfors kogödsel eller en giva Algomin.