Krukväxter är underbart!

Tänk att man kan ta in en liten bit levande natur och njuta av den i sitt eget hem! Eftersom vi idag ofta har ganska varmt inomhus så kommer de flesta av våra krukväxter från områden närmare ekvatorn och urvalet är enormt. Har du ett soligt och varmt fönster så kanske du väljer en kaktus eller annan suckulent, rör det sig om ett skuggigare hörn är en stor frodig Monstera eller Klätterkalla kanske det bästa valet. Det finns faktiskt växter som kan klara sig i nästan alla lägen men de behöver alltid en viss mängd ljus för att kunna trivas. Prata gärna med någon av oss så hjälper vi dig hitta något för just ditt läge.

De allra flesta av de krukväxter vi säljer är odlade i Nordeuropa men det kan finnas något undantag. Till exempel kommer en del kaktusar och suckulenter från södra Spanien eftersom man då kan dra nytta av den högre solinstrålningen och inte behöver använda någon energi för uppvärmning. Totalt sett så är nästan allt odlat i Sverige, Danmark eller Holland. I möjligaste mån väljer vi alltid svenskodlat.

Krukväxtfavoriter

Monstera deliciosa

Monstera

En av våra mest populära krukväxter med stora, flikiga blad. Trivs i varm och fuktig luft. Duscha gärna växten och led ner långa luftrötter i krukjorden.

Bild på fönsterfikus på stamFicus elastica

Fönsterfikus

En mycket stilig och tålig krukväxt som tål en del torka. Kan bli upp till tre meter hög. Vill stå ljust men inte i direkt sol. Duscha gärna bladen då och då.

bild på brudorkidéPhalaenopsis

Brudorkidé

En lättskött och långlivad krukväxt som kan blomma flera gånger per år. Finns i otroligt många färger och blomstorlekar. Vattna genom att sänka krukan i vatten ett par minuter varannan vecka.

Bild på gullrankaEpipremnum aureum

Gullranka

Gullrankan är en klättrare och behöver stöd i form av till exempel en mosspåle. En mycket tålig växt som kan stå både soligt och skuggigt.

Aloe vera

Äkta aloe

En mycket torktålig suckulent med kraftiga blad. Kan bli mycket gammal och drabbas sällan av skadedjur eller sjukdomar. Vill stå i soligt läge och kan med fördel vara utomhus på sommaren.

Philodendron verrucosum

Philodendron

Ett stort släkte med många spektakulära sorter. De vill gärna stå ljust men inte i direkt sol, i väldränerad och porös jord. En riktig samlarväxt och vi har nästan alltid någon raritet i lager.

Pilea peperomioides

Parasollpilea

En populär krukväxt vars runda, parasollformade blad även gett upphov till dess smeknamn elefantöra. Lättskött och trivs bäst i ett fönster i öst eller väst.

BegoniaBegonia

Begonia

En gammal klassiker som fått ett uppsving på grund av de spännande variationerna på bladmönster och former. Vill gärna stå ljust men inte i direkt sol.