Pioner
Pioner är härliga trädgårdsväxter. De ger underbar färgprakt till trädgården. De är vackra, tåliga, lättskötta och kan bli riktigt gamla. Kombinerar man olika arter av pioner kan man också njuta av en lång blomningstid. Först blommar vildarterna, till exempel dillpion och rosenpion, i slutet av maj. De följs av hybrider och buskpioner i början av juni. Luktpionerna börjar blomma vid midsommar och vissa sorter så sent som i mitten av juli.
Förutom luktpioner har vi även Itoh-pioner och buskpioner i sortimentet. Itoh-pioner är korsningar mellan örtartade pioner och buskpioner. De är rikblommande och blommorna förekommer i en rik färgskala som ibland kan variera mellan olika plantor och blommorna ändrar också färg ju äldre de blir. Plantorna är stora och buskiga, ca 100 cm höga och breda och stabilare än örtartade pioner. Buskpioner (Paeonia suffruticosa), eller trädpioner som de också kan kallas, är flergreniga buskar med vedartade grenar. De vissnar alltså inte ner på vintern. Blommorna har en stor variation i färg, form och storlek.
Luktpioner
Luktpionernas blommor kan vara både enkla och fyllda och färgerna är oftast olika nyanser av vit, rosa och röd med inslag av aprikos och laxrosa. Gula blommor är mer ovanliga.
Skötselråd pioner
Pioner trivs bäst på solig eller halvskuggig plats i näringsrik, fuktig och gärna kalkrik, jord. Luktpioner ska planteras grunt, max 5 cm under jordytan. För buskpioner och Itoh-pioner rekommenderas att sätta roten djupare, ca 10 cm under jordytan och lite snett, ca 45 grader, för att stimulera knoppbildning. Nya knoppar produceras nämligen från både rot och krona. Pioner bildar kraftiga jordstammar som kan skadas om man gräver nära plantan. De passar som solitärer eller tillsammans med andra perenner i en rabatt. Vintertäck gärna med granris på hösten. Tillför kompost på våren, men se upp med för mycket kväve som kan bränna rötterna. Pioner blir ofta mycket långlivade om de trivs. Pioner kan drabbas av bladfläckssjuka som ger svarta prickar och fläckar på bladen. Klipp då ner pionerna på hösten och bränn bladen. Lägg inte bladen i komposten.
Goda grannar till pioner
Rosor passar bra ihop med pioner eftersom de gillar samma typ av jord, men se till att de inte står för nära varandra eftersom båda har stora rotsystem. På våren är det vackert med vårlökar som ger blomning innan pionerna kommit igång. Låga tidiga perenner som ormöga, myskmadra och skuggbräcka är också fint. När pionerna blommar är de omkring 70-100 cm höga och är snygga tillsammans med andra höga perenner som riddarsporre, fingerborgsblomma och jätteprästkrage. Undvik perenner som har ett invasivt rotsystem som riskerar att slingra in sig i pionernas rötter.
Varför blommar inte min pion?
Det kan finnas flera anledningar. Våren och sommaren kan ha varit för torr. Se till att pionen får tillräckligt med vatten så att det inte blir för torrt där den står. Andra orsaker till blomvägran är att pionen är planterad för djupt eller i för skuggigt läge. För mycket näring, speciellt kväve, kan också leda till att pionen blommar med färre blommor, eller inte alls. Om man delar eller flyttar på en planta kan det också dröja några år innan den blommar.