Fikon

Vi har fått in årets första fikon!

Just nu har vi superfina plantor för 695:-/styck. Läs mer om de olika sorterna nedan. Inom kort kommer vi även få in fler fikon, bland annat de populära och härdiga sorterna Bornholms Diamant och Rösnäs.

Sortimentslista 2024

Med reservation för slutförsäljning. Alla fikon i vårt sortiment är Adriafikon, vilket innebär att de bildar frukt utan pollinering av fikonstekel.

Odling och skötsel av fikon

På våra breddgrader är det bäst att odla fikon i växthus eller i stor kruka som vinterförvaras på sval plats. Vill du testa att odla fikon utomhus, välj så härdiga sorter som möjligt och plantera dem på en varm och skyddad växtplats, till exempel intill en stenmur. På vintern är det bra att täcka jorden runt plantan med löv eller halm. Ju äldre och större plantan är, desto härdigare är den. Ofta fryser också grenar tillbaka under vintern, men rotsystemet klarar sig. Ibland går det att hitta information om hur många minusgrader en fikonsort klarar, detta gäller dock temperaturer som infallit någon enstaka gång och inte under någon längre period.

Odlar du fikon i kruka, vill den gärna stå i ett soligt eller halvskuggigt läge under sommaren. Välj en jord som är väldränerad och inte för tung (lerig). Övervintringen ska ske på en frostfri men sval plats. Eftersom fikonet tappar blad på vintern, så kan den stå mörkt över vintern, till exempel i ett garage eller i ett förråd. Gödsla kontinuerligt men var försiktig med för mycket kväve, då kommer plantan att producera mycket blad, men inte så mycket frukt.

Frukterna mognar och skördas under sommaren. Efter första skörden brukar plantan börja producera nya frukter. Dessa hinner oftast inte mogna under samma säsong, utan övervintrar på plantan och blir klara för skörd först året därpå.