Pelargoner

Hos oss hittar du en mångfald av sommarens mest populära blomma! Vi har doftpelargoner, stjärnpelargoner, tulpanpelargoner, den klassiska Mårbackapelargonen och änglapelargoner. Pelargoner är tacksamma och lättskötta växter och passar lika bra i sommarstugan ute på landet, som i en lägenhet mitt i stan.

Zonalpelargoner

De flesta pelargoner som finns i odling idag är zonalpelargoner. Kännetecknande för zonalpelargonerna är zonmarkeringen på bladen, som kan vara mer eller mindre framträdande. På vissa sorter syns dock inte zonen alls. Fina sorter är till exempel ’Drottning Margrethe’, med lysande ceriseröda blommor och ’Prinsessan Karla’, en kompakt pelargon med dubbla vita blommor. Till zonalpelargonerna hör också den klassiska ’Mårbacka’. Den är en gammal, svensk sort som vanligtvis har blekrosa blommor och mellangröna blad. Det finns även vitblommande och rödblommande Mårbacka-pelargoner.

Zonalpelargoner har flera undergrupper. En undergrupp är tulpanblommande pelargoner, där blommorna ser ut som ett fång tulpaner som är på väg att slå ut. ’Emma’ är en vacker ljust rosa tulpanpelargon med glansiga blad. Även stjärnpelargonerna tillhör gruppen zonalpelargoner. Hos dessa pelargoner är blommorna stjärnformade.

Doftpelargoner

I denna grupp återfinns olika sorters pelargoner som alla har aromatiska blad. De odlas främst för bladens skull, blomningen är ofta av underordnad betydelse. Här återfinns den omåttligt populära ’Dr Westerlund’ och häftiga ’Chocolate Peppermint’ med sina stora, ludna blad. Visste du att bladen av doftpelargon kan användas som spännande smaksättning i bakverk?

Engelska pelargoner

De stiliga engelska pelargonerna har stora blomklasar och ofta tvåfärgade blommor. Blomfärgen varierar i olika nyanser av vitt, rosa, rött och purpur. Bladen är enfärgade och kan variera från mörkt gröna till limefärgade. För att få en engelsk pelargon att blomma om krävs en ljus och sval vinterförvaring.

Änglapelargoner

Dessa pelargoner har ett buskigt växtsätt, enkla och ganska små, penséliknande blommor, Bladen är små, rundade och har en mellangrön färg.

Skötsel av pelargoner

Pelargoner vill gärna växa varmt och ljust på sommaren, gärna utomhus. De tål inte frost, så ställ inte ut pelargonerna för tidigt på våren. En bra jord för pelargonerna är Hasselfors Mårbacka pelargonjord, som kan användas både ute och inne. Även Hasselfors U-jord fungerar utmärkt utomhus. Under växtperioden är det även bra att kontinuerligt tillföra flytande växtnäring.
Pelargoner vill helst övervintras på en ljus och sval plats, men det brukar gå bra att även att övervintra dem i till exempel ett mörkt garage eller en källare, bara det är svalt. Var sparsam med vattningen på vintern, då är det lätt att rötterna ruttnar om det blir för blött. Övervintring kan även ske inomhus, i rumstemperatur, men då kan det krävas extrabelysning. På våren är det viktigt att klippa ner pelargonerna och ta bort alla döda delar och plantera om dem i ny, fräsch jord.