Blomsterlök

Det finns inte mycket som slår känslan när de första snödropparna och krokusen kikar upp på vårvintern. På sensommaren tar vi in ett stort sortiment av vårblommande lökväxter som man planterar på hösten, till exempel tulpaner, anemoner, irisar, kungsängsliljor, hyacinter, narcisser, allium och olika smålökar som snödroppar, krokus och scilla.

Höstplantering

Plantera dina lökar så fort som möjligt så att de inte ligger och torkar. Smålökarna är bäst att få i jorden först. Narcisser kan du sätta lite senare och tulpaner går att sätta ända in i december så länge marken inte är frusen. Planteringsdjupet varierar beroende på art och storlek. En bra tumregel är att löken ska sättas på ett djup som är ca 3 gånger lökens storlek. Sätt gärna lökarna i grupper så blir det mer effektfullt när de blommar. Lökar trivs huvudsakligen i väldränerad jord. Är jorden för tung och blöt är det risk att lökarna ruttnar. Gödsla gärna med lite benmjöl vid planteringen.

Frossa i tulpaner

Hos oss hittar du tulpanlökar för alla smaker, till exempel Darwinhybrider, kejsartulpaner, näckrostulpaner och botaniska tulpaner. Tulpaner är oftast inte så långlivade. Vill du ha tulpaner som återkommer år efter år och kanske till och med sprider sig på egen hand, så ska du satsa på de botaniska tulpanerna, exempelvis den ljuvliga porslinstulpanen Tulipa polychroma eller den söta violettrosa syrentulpanen ’Lilac Wonder’.

Rådjurssäkra lökväxter

Har du hungriga rådjur som gärna mumsar på dina tulpaner? Prova att plantera olika allium och narcisser istället. En uppseendeväckande allium är till exempel stäpplöken Allium christophii, som blommar med 20-25 cm stora blomställningar med rosaskimrande metallisk lyster. Den torkade blomman är även vacker som eternell. En annan fin lök är klotlöken med små purpurröda blommor på skira stänglar som kommer bäst till sin rätt i stor mängd tillsammans med prydnadsgräs.

Snödroppar, hyacinter och scilla brukar inte heller vara någon favoritföda hos rådjuren. Varför inte testa den fyllda snödroppen ’Flore Pleno’ eller en hyacint med lite ovanligare färg, som den aprikosfärgade ’Gipsy Queen’.