gctools

Tillbehör

Bra verktyg gör arbetet roligare! Snygga verktyg kan också göra arbetet roligare men de måste vara funktionella och ergonomiskt bra att jobba med också. Man ska ju tycka det är kul att klippa hela häcken eller gräsmattan, gräva färdigt hela potatislandet eller kratta hela grusplanen framför huset.

Vi är noga med att alla produkter vi säljer ska hålla bra kvalitet och vara tillverkade på ett så hållbart sätt som möjligt men det finns några produkter som vi vurmar lite extra för såsom t ex sekatörerna från Felco eller Fiskars ergonomiska redskapsserie. Det är en fröjd att klippa fruktträden med en Felco nr 2 (eller en 6a om du har lite mindre händer , eller en 9a om du är vänsterhänt). Dessutom kan du skärpa skäret många gånger innan du behöver byta ut det och man kan även byta ut mothåll, fjäder eller andra delar som kan bli slitna vid flitig användning. En sekatör för livet helt enkelt!

Hör du annars till oss som lätt får ont i ryggen när potatisen ska kupas eller grönsakslandet vårgrävas? Testa då en ergonomiskt spade eller grep från Fiskars. Det långa vinklade skaftet kan faktiskt göra riktigt stor skillnad! Egen erfarenhet!

miljöbild krukor

Krukor och odlingskärl

En snygg kruka kan verkligen lyfta en växts utseende samtidigt som den ger en bra livsmiljö för rötterna. Vi har en del riktiga klassiker i sortimentet såsom de svensktillverkade lerkrukorna från Töreboda, italienska och kretensiska terrakottakrukor samt våra storsäljare i lättbetong som varit vår mest sålda serie år efter år. På senare år har vi kryddat sortimentet med trendig terrakotta från Bergs potter, modern keramik från DBKD och riktigt snygga krukor i Cortenstål från Unik design.

Vad utmärker en riktigt bra kruka? Ja, utomhus så ska den ha stor jordvolym för att kunna hålla mycket fukt och ge växten en vindsäker plattform att växa i. Det är givetvis bra om godset är frostsäkert men ofta tömmer man kanske sina krukor inför vintern och då kan man välja en porösare terrakotta till exempel. Krukor som man använder utomhus ska alltid ha dräneringshål i botten för att inte riskera stillastående vatten kring rötterna.

En riktigt bra inomhuskruka bör vara vattentät för att inte riskera skador på golv och fönsterbrädor men annars kan de vara utformade lite som man vill. För säkerhets skull finns det transparenta plastfat som man kan använda under krukorna som extra säkerhet. Materialvalet är inte heller lika viktigt utan här kan man ta ut svängarna lite mer. Tänk dock på att en lite större kruka kräver vattning lite mer sällan.