Miljöbild ormbunkar

Ormbunkar

Växtgruppen ormbunkar tillhör de äldsta växterna på vår jord – vissa arter fanns redan för 400 miljoner år sedan. Idag finns det ca 12 000 kända arter varav 40 av dessa växer vilt i Sverige. Ormbunken är mycket mångsidig som trädgårdsväxt. De finns ormbunkar som bara blir ett några centimeter höga, och trädormbunkar som blir flera meter höga, det finns vintergröna arter och ormbunkar med läckra bladfärger eller vackra höstfärger. De är särskilt fina i woodland tillsammans med träd, buskar och andra perenner, men också i stenpartier eller varför inte i krukarrangemang tillsammans med till exempel sommarblommor. De kan också användas till snitt. De flesta ormbunkar vill växa i fuktig men väldränerad jord i halvskuggigt till skuggigt läge, men det finns även ormbunkar som klarar soligt läge och kortare perioder av torka.

Odlingsvärda ormbunkar

Hos oss hittar du ett brett sortiment av ormbunkar i olika storlekar och för alla odlingslägen. Vi säljer också flera inhemska arter om du vill skapa en naturlik känsla i trädgården. 

Asplenium scolopendrium

Hjorttunga

Växer vild i Sverige. Bladen är glänsande gröna och tunglika med vågig kant. Vintergrön ormbunke som blir ca 40 cm hög. Halvskugga-skugga.

Asplenium trichomanes

Svartbräken

En liten ormbunke som passar bäst i klippskrevor, murar och stenpartier. Bladen har en svartglänsande, dekorativ mittnerv. Ca 30 cm hög. Något torktålig. Halvskugga-skugga.

Blechnum spicant

Kambräken

Lättodlad och användbar ormbunke för woodland och surjordsplanteringar. Blanka, läderartade blad. Vintergrön. 40 cm hög. Halvskugga-skugga.

Cyrtomium fortunei

Japanskt mahoniabräken

En vacker ormbunke med lite exotiskt utseende. Trivs bäst i skuggiga woodland. Höjd: 25-50 cm Halvskugga-skugga.

Dicksonia antarctica

Sydlig trädormbunke

Härdigast av trädormbunkarna. Kan möjligen odlas utomhus med vintertäckning i landets mildaste delar. Går dock att odla i kruka som vinterförvaras frostfritt. Höjd: 4-6 m. Halvskugga-skugga.

Dryopteris affinis

Raggträjon

En storvuxen, härdig och robust ormbunke. Har fått sitt namn efter den gyllenbruna och håriga mittnerven som ger ormbunken ett lite "raggigt" utseende. Höjd: 50-120 cm. Sol-skugga.

Dryopteris erythrosora

Blodbräken

Otroligt snygg ormbunke där de nya bladen är bronsröda, för att senare övergå till alltmer grön nyans. Höjd: 40-50 cm. Halvskugga.

Matteuccia struthioperis

Strutbräken

En tjusig och ståtlig ormbunke som är perfekt i woodland. Har ett säreget strutformat växtsätt. Sprider sig lätt där den trivs! Höjd: 100-150 cm. Sol-skugga.

Polypodium vulgare

Stensöta

Växer vilt i Sverige. Härdig och vintergrön ormbunke. Fin på murar, stenpartier eller som marktäckare. Höjd: 15-30 cm. Sol-skugga.

Polystichum aculeatum

Uddbräken

Vintergrön, härdig ormbunke med tuvbildande växtsätt. Mycket fin i woodland i halvskuggigt eller skuggigt läge. Höjd: 40-60 cm.

Polystichum setiferum

Spetsbräken

Vacker ormbunke med dekorativ gyllenbrun mittstjälk. Är vintergrön på gynnsamma växtplatser. Höjd: 40-60 cm. Halvskugga-skugga.

Polystichum tsus-simense

Blåbräken

Mörkt gröna, lansettlika blad med flikade bladkanter. Inte så härdig, så den bör vintertäckas. Går också att använda som krukväxt. Höjd: 20-30 cm. Halvskugga-skugga.