Rosor

Vårt sortiment av rosor
Med ett sortiment på över 180 olika sorters rosor så kan vi säkert hitta en ros som passar just dig. Vi har delat in rosorna i olika kategorier för att det ska bli lättare att hitta rätt sort när du besöker oss.
Gammaldags buskrosor
Rosor som förädlats fram före 1867 och som vanligtvis blommar en gång per växtsäsong, i 3-4 veckor mitt i sommaren även om vissa kan remontera hyfsat. De flesta gammaldags buskrosorna har stark doft och varierar i höjd mellan 100-200 cm eller mer. Många av dessa rosor växer bra på egen rot och kan sprida sig lite grann. De är ofta lättodlade och behöver endast lite näring. I denna grupp finns även rosor som är skuggtåliga. Gammaldags buskrosor passar som solitärer eller att samplanteras med perenner och andra buskar. De kan också användas som häckväxter. Till gruppen hör bland annat Alba-rosor, Damascena-rosor, Gallica-rosor, Portland-rosor och Spinossissima-rosor.
Vi rekommenderar
Alba-gruppen: Maiden´s Blush (rosa), Mme Plantier (vit)
Damascena-gruppen: Celestial (rosa)
Gallica-gruppen: Complicata (rosa), Officinalis (karminrosa)
Portland-gruppen: Jaques Cartier (rosa), (Mme Boll (rosalila)
Spinossissima-gruppen: Aïcha (gul), Stanwell Perpetual (blekrosa)

Moderna buskrosor
Till denna grupp hör rosor som är framtagna efter 1867. De moderna buskrosorna är ofta hybrider med föräldrar från olika sortgrupper. Här finns både engångsblommande och remonterande rosor i varierande höjd, från 90 cm till 200 cm. De engångsblommande är ofta mer härdiga och lättskötta än de remonterande. Moderna buskrosor odlas ofta som solitärer, i mindre grupper eller samplanteras med perenner. Till denna grupp tillhör bland annat Moschata-rosor (myskrosor), Moyesii-rosor och Rugosa-hybrider.
Vi rekommenderar
Chinatown (gul), Jaquline de Pré (vit), Westerland (aprikos)
Moschata-gruppen: Ghislaine de Feligonde (aprikos), Trier (vit)
Moyesii-gruppen: Geranium (scharlakansröd), Nevada (vit)
Rugosa-hybrider: Louise Bugnet (vit , Martin Frobisher (rosa)

Engelska rosor (Austin-rosor)
Denna rosgrupp tillhör egentligen de moderna buskrosorna, men vi har placerat dem i en egen kategori. Dessa väldigt vackra rosor är framtagna av den engelska förädlaren David Austin som kombinerat de gammaldags rosornas blomform och doft med de moderna rosornas längre blomningstid och färgprakt. De engelska rosorna är inte alltid anpassade till svenskt klimat och planteras därför helst på lite skyddade platser med bra mikroklimat. Buskarna behöver ofta beskäras för att få en fin form.
Vi rekommenderar
Claire Austin (vit)
Constance Spry (rosa)
Olivia Rose (rosa)
Lady of Shalott (aprikos)
Winchester Cathedral (vit)

Klätterrosor
I kategorin klätterrosor går det att särskilja två typer:
Starkväxande rosor, så kallade ramblers. De är snabbväxande, ofta engångsblommande och har mindre blommor som sitter i klasar. De täcker snabbt in en hel vägg eller till och med ett litet träd. Bra klätterträd för rosor är till exempel gamla fruktträd, de har lagom höjd och gles krona. Undvik träd som är unga, veka eller med för täta kronor.
Lägre klättrande rosor, med mer upprätta grenar, så kallade climbers. Dessa påminner mer om högväxande buskrosor och är ofta storblommiga och remonterande.
Vi rekommenderar
Ramblers:
Hybrida (cremegul)
Lykkefund (cremevit)
Polstjärnan (vit)
Valdemar (rosa)
Climbers:
Alchymist (aprikos)
Kordes Moonlight (aprikosgul)
New Dawn (rosa)
Santana (röd)

Floribunda-rosor /Klasblommiga rabattrosor
Floribunda-rosor tillhör de moderna rosorna och har mängder med blommor i stora klasar. Detta är den vanligaste rosgruppen i Sverige. Rosorna i denna grupp finns i ett stort spektrum av olika färger och de har ofta en svag doft. De flesta blommar i slutet av juni till långt in på hösten och trivs bäst på soliga och skyddade växtplatser. Floribunda-rosorna är vanligen mer härdiga och mer robusta än tehybriderna.
En särskild grupp inom Floribunda-gruppen är de så kallade slottsrosorna, som har fått namn efter slott. Dessa rosor påminner lite om de gammaldags rosorna. De har stora, halvfyllda eller fyllda blommor och blommar kontinuerligt från sommaren till sent in på hösten.
Vi rekommenderar
Astrid Lindgren (rosa)
Carl Philip (röd)
Gråsten (vit)
Hansestadt Rostock (aprikosgul)
Wisby (rosa)

Tehybrider / Storblommiga rabattrosor
Tehybriderna är moderna rosor med upprätt växtsätt, stora blommor och kontinuerlig blomning. De passar bäst att planteras i grupper. De kräver varm och solig växtplats samt bra jord. De måste beskäras varje år och kan behöva vintertäckas. Många av tehybriderna är fina att använda som snittblommor.
Vi rekommenderar
Chippendale (orange)
Ingrid Bergman (röd)
Nostalgie (vitröd)
Pascali (vit)
Peace (gulrosa)
Twice in a Blue Moon (lila)


Marktäckande rosor
Kännetecknande för denna kategori är att rosorna är rikligt blommande och lågväxande. Ofta har rosorna ett växtsätt som är bredare än högt. Många av dessa rosor tillhör Polyantha-gruppen. Detta är väldigt mångsidiga rosor som kan användas som häckväxt, i krukor, till gravar, som marktäckare och till samplantering med perenner till exempel i stenpartiet.
Vi rekommenderar
Bassino (röd)
Snow Cover (vit),
The Fairy (rosa),
Tommelise (karminrosa)
Yellow Fairy (gul)

Artrosor (vildrosor)
Artrosorna kan härstamma från hela världen men de arter vi tar in är anpassade till svenskt klimat. Dessa rosor är härdiga, robusta och lättodlade. De har vackra, enkla blommor och på hösten översållas buskarna av dekorativa nypon. Artrosorna passar perfekt in på natur- eller sommarstugetomten. Många av vildrosorna är otroligt tåliga och konkurrenskraftiga och klarar sig utmärkt i dåliga jordar bland invaderande ogräs och utan gödning och beskärning.
Vi rekommenderar:
Carolinaros – Rosa carolina (rosa)
Daggros – Rosa glauca (starkrosa)
Mumieros /Sancta – Rosa x richardii (ljusrosa)
Vingros – Rosa sericea ssp omeiensis (vit)
Plantering och skötsel av rosor
Rosor kan du plantera året om, så länge marken inte är frusen, men planterar du under högsommaren får du räkna med att vattna dem mycket och regelbundet. Rosor trivs i näringsrik, gärna lerhaltig jord. Vi rekommenderar att använda Hasselfors Ros & perennjord, som är speciellt framtagen för att innehålla allt som rosor behöver, vilket innebär att du inte behöver tillföra någon ytterligare näring första året utöver en lätt höstgödsling.
Vid planteringen gräver du en grop som är ca 50 cm djup och lika bred. Fyll på med rosjord i gropen. De flesta rosor är okulerade, det vill säga inympade på en vildros som är härdigare än den förädlade rosen. Okuleringsstället ser ut som en knöl där alla grenar utgår från. Sätt rosen så djupt att knölen hamnar ca 10 cm under markytan. Fyll på med jord och vattna.
Skydda gärna rosen med granris tidigt på våren och när björkarna börjar slå ut är det dags att beskära rosen. På våren ska rosorna också gödslas – Hasselfors kogödsel fungerar bra men även speciell rosgödsel som finns även i mindre förpackningar. Vid midsommar kan du gödsla ytterligare en gång för att i september även ge en giva höstgödsel inför invintringen.



Beskärning av rosor
Hur du beskär en ros beror på vilken typ av ros du har. Beskärningen gör du på våren samtidigt som björkens blad börjar slå ut.
På rabattrosor ska du ta bort alla svaga grenar. De grova grenarna beskär du ner till 10-20 cm ovanför marken. Se till att det finns 3-5 ögon/grenanlag på de inkortade grenarna. De grenar som eventuellt frusit in klipper du ner till frisk ved.
Buskrosor behöver inte beskäras hårt, bara gallras lite. Ta bort äldre och torra grenar. De grenar som eventuellt frusit in klipper du ner till frisk ved. Om du vill att busken ska grena sig och bli tätare, kan du korta ner skotten med en tredjedel. Klipp strax ovanför en utåtriktad knopp.
På klätterrosor tar du bort gamla, frusna eller skadade grenar och klipper in sidogrenarna (där årets blommor bildas) om den blivit för tät. Ta det försiktigt när du kortar in skotten så du inte tar för många skott, som senare ska blomma.
Marktäckande rosor kan du vid behov beskära på höjden så att de håller sig täta och kompakta.
Eventuella vildskott, som kommer under förädlingsstället, tas bort så långt ner och så nära stammen det går.
På remonterande och kontinuerligt blommande rosor putsar du bort överblommande blommor, då bildas nya blombärande skott. Klipp ett par decimeter under den vissna blomman/klasen, mindre om det är en låg ros. Lägg snittet strax över ett blad.
De engångsblommande buskrosorna får däremot ofta vackra nypon, så dem lämnar man att utvecklas ifred.