japanska lönnar

Japanska lönnar

De dekorativa och färgsprakande japanska lönnarna har en given plats i varje trädgård. De kommer bäst till sin rätt i ett läge med vandrande skugga. Blåsiga och torra lägen bör undvikas. De vill växa väldränerat men ändå med lite fukt i jorden. På hösten kan du täcka jorden runt lönnarna med nedfallna löv, de ger ett bra skydd inför vintern och tillför även mullämnen till jorden.

Lönnarna har en vacker form i sig själv och behöver inte beskäras. Vill du ändå forma den litegrann och kanske ta bort någon gren som växer fel, så beskär du den på sensommaren eller tidigt på hösten.

Japanska lönnar växer långsamt och därför lämpliga (och väldigt fina) att odla i kruka. Se till att det är hål i botten på krukan så överflödigt vatten kan rinna ut. P-jord blandat med barkmylla eller lite rododendronjord är en lämplig jordblandning att använda. På vintern är det bäst att förvara krukan svalt i ett garage eller kallförråd alternativ vinterisolera krukan ordentligt med till exempel bubbelplast och säckväv. Vart tredje år bör du plantera om en krukodlad lönn.

De japanska lönnarna växer gärna i sällskap med andra växter och passar fint ihop med till exempel rododendron, azaleor, bergbambu, stewartia, magnolior och hortensia, ormbunkar och funkia. Som marktäckare under lönnarna är till exempel skuggröna, gullgröna, sockblomma, ormöga och myskmadra fint.

Färgsprakande favoriter

Acer Autumn MoonAcer shirasawanum 'Autumn Moon'

Japansk gyllenlönn 'Autumn Moon'

Vackra bronsfärgade blad på våren, lysande ljusgröna på sommaren och röda på hösten. Medelstor buske med utbrett grenverk. Zon 1-3.

Acer shirasawanum JordanAcer shirasawanum 'Jordan'

Japansk gyllenlönn 'Jordan'

Läckert gyllene blad som tidigt på våren är limegröna, och därefter övergår till en gyllene nyans. På hösten blir bladen vackert orange och röda. Vackrast blir bladfärgen när den står lite soligare. Höjd: 2-3 m. Zon 1-3

Acer Dissectum ViridisAcer palmatum 'Dissectum Viridis'

Flikbladig japansk lönn 'Dissectum Viridis'

Djupt flikiga blad med friskt grönt bladverk med gyllene höstfärger. Blir en liten buske med utbrett, mjukt nedåthängande grenar. Härdig i zon 1-3.

Acer palmatum 'Dissectum Garnet'

Flikbladig japansk lönn 'Garnet'

En mycket dekorativ och mindre japansk lönn med kompakt växtsätt och nedåtväxande grenar. Bladen är finflikiga och mörkröda. Trivs bäst i halvskuggigt läge, bladen kan brännas vid för mycket sol. Höjd: 1-2 m. Zon: 1-2.

Acer palmatum SeiryuAcer palmatum 'Seiryu'

Flikbladig japansk lönn 'Seiryu'

En uppåtväxande finflikig lönn med gulorange bladutspring som övergår i ljusgrönt. Höstfärgerna är gula, röda och rosa. Höjd: 3-5 m. Zon 1-3

Acer AconitifoliumAcer japonicum 'Aconitifolium'

Flikbladig solfjäderslönn 'Aconitifolium'

Stora flikiga blad. Härligt grön färg på sommaren och rödtonade på hösten. Medelstor buske med utbredda grenar. Zon 1-3.

Acer BloodgoodAcer palmatum 'Bloodgood'

Japansk lönn 'Bloodgood'

Vackra blodröda blad som håller färgen hela säsongen. Mer intensivt röda blad på hösten. Medelstor buske med utbrett växtsätt. Härdig i zon 1-3.

Acer palmatum OsakazukiAcer palmatum 'Osakazuki'

Japansk lönn 'Osakazuki'

Mycket odlingsvärd lönn som på vår och sommar är grönbladig. Under hösten blir bladen först mahognyfärgade för att därefter övergå till en otroligt intensiv röd färg. Höjd: 2-4 m. Zon 1-3.