Iris Rambunctious

Gudomliga irisar

Iris, som fått namn efter regnbågens gudinna, tillhör en av de mest spektakulära blommorna du kan ha i rabatten. Med sina stora, ofta flerfärgade blommor och uppstickande växtsätt, drar de blickarna till sig från långt håll. Säsongen 2024 tar vi in ett antal färgsprakande och roliga sorter av japansk iris, rabattiris, sammetsiris, svärdslilja och trädgårdsiris. Du hittar dem i vår perennavdelning.

Japanska irisar - Iris ensata

Skäggfria irisar med stora, spektakulära blommor och vackra svärdslika blad. Höjd: 70-90 cm. Trivs bäst i fuktig miljö, gärna invid en damm. På vintern vill den dock inte stå i vatten. Soligt läge. Blommar i juni-juli.

Rabattiris

Hybrider av strandiris (Iris Sibirica-gruppen). Mycket lättodlade, skäggfria irisar. Torktåliga och friska. Tål även att periodvis stå i vatten. Blommar tidigare än japansk iris, i maj-juni. Sol-halvskugga. Höjd: 60-100 cm.

Iris chrysographes Black Form Black Form

Sammetsiris - Iris chrysographes

Skäggfri iris med med smala blad och en mörk, sammetslik, mycket vacker och väldoftande blomma. Lättodlad. Ska planteras grunt i fuktig men väldränerad jord i soligt läge. Blommar i juni och blir ca 50 cm hög.

Iris pseudacorus Variegata Variegata

Svärdslilja - Iris pseudachorus

Skäggfri iris som ofta bildar stora bestånd. Den rena arten förekommer i vilt tillstånd i Sverige. Kan växa helt i vatten och är därmed en utmärkt vattenväxt för större dammar. Bladen är svärdrika och upp till 90 cm höga. Sorten ’Variegata’ har gräddvitstrimmiga blad och en gul blomma. Vill växa i soligt läge, i vatten eller i fuktiga jordar.

Trädgårdsiris

Hybrider som tillhör Iris Germanica-gruppen. Dessa skäggbärande irisar är lättodlade och härdiga. De vill växa i väldränerad jord, i full sol och gärna skyddat läge. De blommar i maj-juni och ibland en bit in i juli. Höjden varierar mellan 50-90 cm.