Johanna platsannonser

Säsongstips

Att göra i november

Här samlar vi bra säsongstips och råd om hur du på bästa sätt ska sköta och ta hand om din trädgård och dina växter.

  • I november går det fortfarande att plantera vissa vedartade buskar och träd, speciellt fruktträd. Vi har fortfarande många olika fruktträd att välja på i plantskolan. Särskilt äpple etablerar sig bra genom höstplantering.
  • Ta in frostkänsliga växter för vinterförvaring. Växter som tappar sina blad under vintern kan förvaras mörkt och svalt medan vintergröna medelhavsväxter, som till exempel citrus, oliv och lager kräver en ljus och sval placering.
  • Passa på att göra höstfint i dina utomhuskrukor. Nu finns det mängder med fina säsongsväxter i butiken som håller bra och ser fina ut även när det blir frost, till exempel höstljung, skimmia (vinterbär), murgröna, enar, julcypresser och granar.
  • Glöm inte att tömma regnvattentunnor och bevattnings- och vattenslangar innan frost. Även frostkänsliga krukor i till exempel lergods kan behöva tömmas på jord och tas in i frostsäkert utrymme eftersom de lätt kan spricka under vintern.
  • Ta vara på höstlöven och använd dem för att täcka in känsliga perenner, buskar och rosor. De isolerar från kyla och hastiga temperatursvängningar. Använd löven för att täcka rabatter och bar jord under träd och buskar. Där under trivs maskar och andra smådjur som bryter ner löven till härlig mull som förbättrar och luftar jorden. Lövtäcket förhindrar även ogräs från att börja frodas.
  • Skydda nyplanterade träd från hungriga djur, som rådjur och gnagare. Trädstammar kan till exempel skyddas med hjälp av stamskydd i form av nät.
  • Mata småfåglarna. De är beroende av näringsrik föda på vintern. Talgbollar, jordnötter, solrosfrö och hampafrö är det bästa.