Johanna platsannonser

Säsongstips

Här samlar vi bra säsongstips och råd om hur du på bästa sätt ska sköta och ta hand om din trädgård och dina växter.

Att göra i oktober

  • Oktober är en bra månad för plantering av vedartade buskar och träd.  Det finns fortfarande chans till milda och soliga dagar och det går bra att plantera ända tills tjälen sätter stopp.

  • Nu kan du börja plantera vitlök. Det är en fördel att plantera vitlöken så sent på hösten som möjligt så att den precis hinner rota sig innan vintern. Välj en solig plats med näringsrik och väldränerad jord.

  • Det finns fortfarande gott om vårblommande prydnadslök i butiken och det går bra att plantera lökar långt in på hösten, speciellt tulpaner går att plantera sent in i november.

  • Ta in frostkänsliga växter för vinterförvaring. Växter som tappar sina blad under vintern kan förvaras mörkt och svalt medan vintergröna medelhavsväxter, som till exempel citrus, oliv och lager kräver en ljus och sval placering.

  • Passa på att göra höstfint i dina utomhuskrukor. Nu finns det mängder med fina säsongsväxter i butiken som håller bra och ser fina ut även när det blir frost, till exempel höstljung, skimmia (vinterbär), murgröna, alunrot, sedum och olika prydnadsgräs.  

  • Glöm inte att tömma regnvattentunnor och bevattnings- och vattenslangar innan frost. Även frostkänsliga krukor i till exempel lergods kan behöva tömmas på jord och tas in i frostsäkert utrymme eftersom de lätt kan spricka under vintern.

  • Ta vara på höstlöven och använd dem för att täcka in känsliga perenner, buskar och rosor. De isolerar från kyla och hastiga temperatursvängningar. Använd löven för att täcka rabatter och bar jord under träd och buskar. Där under trivs maskar och andra smådjur som bryter ner löven till härlig mull som förbättrar och luftar jorden. Lövtäcket förhindrar även ogräs från att börja frodas.