Pioner

Pioner är härliga trädgårdsväxter. De ger underbar färgprakt till trädgården. De är vackra, tåliga, lättskötta och kan bli riktigt gamla. Kombinerar man olika arter av pioner kan man också njuta av en lång blomningstid. Först blommar vildarterna, till exempel dillpion och rosenpion, i slutet av maj. De följs av hybrider och buskpioner i början av juni. Luktpionerna börjar blomma vid midsommar och vissa sorter så sent som i mitten av juli.   

Pionfavoriter

Karl Rosenfield

En gammal och rikblommande pion. Blommar medeltidigt och blir ca 80-90 cm hög. Mycket vackra, fyllda, karmosinröda blommor. Mycket fin som snittblomma. Mörkgrön, kraftigt och dekorativt bladverk som får en röd höstfärg.

Sarah Bernhardt

En av världens populäraste och mest sålda pioner med fyllda, kyligt ljusrosa och tunga blommor. Blommar i juni-juli och är mycket rikblommande. Blommorna bleknar med åldern till vitt. Höjd 90–100 cm. Stjälkarna kan ha svårt att hålla upp de stora, tunga blommorna, så rejält stöd kan krävas. Svag doft. Bladverket är frodigt och fint även efter blomning. Mycket uppskattad som snittblomma.

Näckrospion Paeonia emodi

En spännande och vacker vildart av pion som härstammar från västra Himalaya. Ljuvliga, enkla, rent vita blommor med flera blommor på varje stjälk. Luftigt, ljusgrönt, nästan ormbunkslikt bladverk som är mycket dekorativt även när blomningen är över. Ca 100 cm hög med gracilt, utbrett växtsätt. 

Paeonia Buckeye Belle
Paeonia Karl Rosenfield

Sortimentslista (med reservation för slutförsäljning)

Itoh-pion Paeonia (Itoh-Gruppen)
Bartzella
Hillary
Näckrospion Paeonia emodi
Early Windflower
Luktpion Paeonia lactiflora
Alexander Fleming
Boule de Neige
Bowl of Beauty
Buckeye Belle
Coral Charm
Coral Sunset
Duchesse de Nemours
Edulis Superba
Festiva Maxima
Inspecteur Lavergne
Joyce Ellen
Karl Rosenfield
Laura Dessert
Marie Lemoine
Monsieur Jules Elie
Pink Hawaiian Coral
Raspberry Sundae
Sarah Bernhardt
Shirley Temple
Sorbet
Svarte Petter
Bondpion Paeonia officinalis
Alba Plena
Rosea Plena
Rubra Plena
Turkisk pion Paeonia peregrina
Otto Froebel
Buskpion Paeonia suffruticosa
Dillpion Paeonia tenuifolia
Rosenpion Paeonia veitchii

Skötselråd pioner

Pioner trivs bäst på solig eller halvskuggig plats i näringsrik, fuktig och gärna kalkrik, jord. Planteras grunt, max 5 cm under jordytan. Pioner bildar kraftiga jordstammar som kan skadas om man gräver nära plantan. De passar som solitärer eller i rabatt. Behöver stöd.

Vintertäck gärna med granris på hösten. Tillför kompost på våren, men se upp med för mycket kväve som kan bränna rötterna. Etablerade pioner bör grävas upp och delas vart tionde år. Pioner blir ofta mycket långlivade om de trivs.

Pioner kan drabbas av bladfläckssjuka som ger svarta prickar och fläckar på bladen. Klipp då ner pionerna på hösten och bränn bladen. Lägg inte bladen i komposten.

Goda grannar

Rosor passar bra ihop med pioner eftersom de gillar samma typ av jord, men se till att de inte står för nära varandra eftersom båda har stora rotsystem. På våren är det vackert med vårlökar som ger blomning innan pionerna kommit igång. Låga tidiga perenner som ormöga, myskmadra och skuggbräcka är också fint. När pionerna blommar är de omkring 70-100 cm höga och är snygga med andra höga perenner som riddarsporre, fingerborgsblomma och jätteprästkrage. Undvik perenner som har ett invasivt rotsystem som riskerar att slingra in sig i pionernas rötter.

Varför blommar inte min pion?

Det kan finnas flera anledningar. Våren och sommaren kan ha varit för torr. Se till att pionen får tillräckligt med vatten så att det inte blir för torrt där den står. Andra orsaker till blomvägran är att pionen är planterad för djupt eller i för skuggigt läge. För mycket näring, speciellt kväve, kan också leda till att pionen blommar med färre blommor, eller inte alls. Om man delar eller flyttar på en planta kan det också dröja några år innan den blommar.