Skapa en vintervacker trädgård

Skriven av

Sissi

Publicerat

oktober 10, 2023

Glöm inte bort den långa vinterperioden när du väljer växter till din trädgård. Förutom barrväxter som är gröna året om så finns det andra städsegröna, det vill säga ständigt gröna växter och även många lövfällande växter som på olika sätt kan ge vintervärde.

Städsegröna buskar och träd

Förutom klassiska barrväxter, som olika granar, tallar, idegranar, enar, cypresser och tujor så finns det även städsegröna växter med blad. Rododendron är en klassiker som finns i många olika storlekar och former. Den skuggtåliga lagerhäggen, med sina blanka, stora blad, lämpar sig fint även som formklippt häck. Järneken med sina läckra röda bär blir en fin buske i en stor kruka vid entrén. Bland de låga städsegröna buskarna hittar vi den tåliga klätterbenveden där sorterna med brokiga bladfärger är oerhört populära. För den som vill ha en japansk känsla i trädgården är den vintergröna bambun ett måste.

Lövfällande buskar och träd

Rosor som får mycket nypon, till exempel honungsrosor, vresroshybrider och många pimpinellrosor. Prydnadsaplar och rönnar med vackra, färgstarka bär som ofta hänger kvar långt in på vintern. Träd med dekorativa stammar, som glanskörsbär, himalayabjörk och kopparlönn. Bland buskarna hittar vi ormhasseln som med sina dekorativt krokiga grenar nästan är snyggare vintertid än sommartid och hybridkejsarolvon som är en av få buskar som blommar mitt i vintern.

Perenner

Även bland perenner kan vi hitta många växter med vintervärde. Förutom de klassiska, vintergröna marktäckarna som skuggröna, gullgröna, och vintergröna, så kan den lite underskattade bergenian nämnas. En mycket tålig växt med stora blad som skiftar vackert i röda toner. Alunrot och hasselört behåller sina blad långt in på vintern. Det finns även vintergröna ormbunkar och gräs. Även gräsen som vissnar, till exempel glansmiskantus, är otroligt vacker med sina torra vippor som står kvar fint över vintern.