Chilifrön
Odla chili - så här gör du!I januari-februari är det dags att sätta chilifröna i jorden. I butiken erbjuder vi följande sortiment av chilifrön. Med reservation för slutförsäljning! Hettan på chili mäts i Scoville, eller SHU (Scoville Heat Units). Ju hetare chili, desto högre SHU.
Namnsort | Beskrivning |
---|---|
Anaheim | Kulturarvssort från ca 1900. Mild chilipeppar med upp till 20 cm långa, gröna frukter som används färska i sallad, på grillspett, att fyllas med ost och grillas etc. För mer hetta, låt frukten mogna helt till rött. SHU: 500-2500 |
Biquinho | Liten, vacker och droppformad chili. Massor av fruktig smak och doft. 1-2 cm långa frukter. Rikgivande. SHU: 20 000-30 000 |
Cayenne | Klassisk chilipeppar. Av dessa heta frukter tillverkas den klassiska cayennepepparn. Långsmala, gröna frukter som vid full mognad övergår i rött. Ca 20-25 gånger starkare än vanlig paprika. SHU: 30 000-50 000 |
Cayenne Long Slim | Högproducerande och het chili. Ger mängder med 10-13 cm långa brännande kryddstarka frukter. Färgen gör från grönt till rött vid mognad. Frukten är lämplig att torka och kan användas som krydda i chillirätter. SHU: 50 000 |
Chiluacle Negro | Mycket lättodlad pepparfrukt som, i torkad form, används i mängder i det mexikanska köket. Läcker i grytor och såser. Ger stora skördar av lagom heta frukter. SHU: 1 500-2 500 |
Chocolate Scotch Bonnet | Vacker jamaicansk chili med mörkbruna frukter. Smaken är aromatisk med kraftfull styrka. Rikgivande. SHU: 100 000-300 000 |
Foradijdo F1 | Medelstark och aromrik chili. Använd som smak & styrkegivare i bland annat grytor, marinader och kötträtter. Gröna frukter som övergår till rött vid full mognad. SHU: 29 000. |
Gorria | Kulturarv från 1500-talet. Traditionell chilipeppar från den franska delen av Baskien, där de torkade frukterna lokalt benämns Espelette. Klarröda, släta, koniska frukter, ca 11-12 cm långa, med fyllig, fruktig smak. Den bästa sorten till torkade chiliflakes eller chilipulver. SHU: 1 500-4 000 |
Gusto purple F1 | Medelstark och smakrik chili. Frukterna är violetta/svarta och övergår i rött vid full mognad. Kan även skördas svarta. SHU: 29 000 |
Habanero red | En havannapeppar som ger stor skörd av frukter som har en fruktig och mycket aromatisk smak. Frukterna är runda med ett tunt skal. Havannapeppar, även kallad habanero, skördas när frukten är omkring 5 cm lång och 3 cm bred. Chilifrukterna mognar från ljusgrönt till orangegul och får slutligen en intensivt röd färg. SHU: 300 000-450 000 |
Habanero mix | Mix av olika heta habanerosorter som ger frukter i olika färger. SHU: Ca 300 000 |
Hot Lemon | Även kallad Lemon Drop. Medelhet, ganska tidig chili som smakar citron. Frukterna är varmt gula och 5-7 cm långa. Kan både användas färsk eller torkas. SHU: 15 000-30 000 |
Jamaican Bell | Mycket dekorativa, stora klockformade frukter. Mild smak. Mycket goda att fylla med ost och grilla eller grädda i ugn. SHU: 5 000-15 000 |
Lombardo | Sötpeppar med 12-15 cm långa, gröna frukter som övergår i rött vid full mognad. Skär i dekorativa pepparringar och använd i sallader, picklesinläggningar m.m. Stor växtkraft. SHU: 500-2000 |
Padron | Tapas-peppar. Koniska, lätt rynkiga frukter som skördas gröna när de är ca 5-8 cm. Mycket poulär chili i Spanien där den äts som snacks eller tillbehör. SHU: 500-5 000 |
Piment d'Espelette | Denna chili härrör från byn Espelette i Frankrike. Används både som grön (omogen) och som mogen röd i matlagning i sydfrankrike och Baskien. Passar även bra för utomhusodling. SHU: 4 000-5 000 |
Sweet Banana | Bananpaprika. Kulturarvssort. SHU: 100-500 Från 1940. Gula, bananlika, mycket användbara sötstarka, goda frukter. Vid full mognad övergår färgen i rött. |
Trinidad Scorpion | Vansinnigt stark Havannapeppar. Producerarheta chilifrukter med knottrigt skinn. Ett kännetecken är de mycket stora och runda bladen som påminner om tobaksblad. SHU: Minst 1 000 000 |