Johanna platsannonser

Säsongstips

Här samlar vi bra säsongstips och råd om hur du på bästa sätt kan sköta och ta hand om din trädgård och dina växter.

Att göra i september

  • September är en ypperlig planteringsmånad. Det finns fortfarande chans till varma, soliga dagar, men med mera fukt som dröjer sig kvar längre i jorden. Passa på att anlägga en perenn- eller rosrabatt, plantera buskar och träd eller förbered en ny köksträdgård med till exempel bärbuskar. 

  • Frossa i lökar. Nu har vi fullt utbud av vårblommande lökar i vår butik, till exempel krokus, allium, narcisser och tulpaner. Köp dem så tidigt som möjligt och plantera direkt, så håller lökarna bäst kvalitet.  
     
  • I september finns fortfarande mycket att skörda. Det mesta (förutom till exempel persilja och kål) måste skördas innan den första frosten kommer. De sista tomaterna kan ha svårt att hinna mogna, så de kan plockas av som gröna och eftermogna på torr plats inomhus.  

  • Se till att klippa av fröställningar på överblommade perenner och kryddörter om du vill undvika att de sprider sig. Speciellt kungsmynta, citronmeliss och isop brukar fröså sig rejält. Passa även på att ta egna frön för att föröka dina plantor. Vissa perenner kan du så i krukor utomhus eller direkt på växtplatsen på hösten, medan andra ska sås på våren. 

  • Det finns fortfarande många fina höstblommande växter för rabatter och balkong.  I vår plantskola hittar du bland annat syrenhortensia och syrenbuddleja som blommar fint just nu. Bland perennerna kan du frossa i solhattar, rudbeckior, kärleksörter, höstastrar, höstanemoner och olika sorters prydnadsgräs som har senare blomning.

  • JAS-perioden (juli, augusti och september) är bra beskärningsmånader för det mesta i trädgården, till exempel häckar och fruktträd. 

  • Det går fortfarande bra att dela vårblommande perenner om de blivit för stora eller står för tätt. Gräv upp hela plantan och dela den. Se till att varje ny liten planta har friska rötter innan du planterar ner den på nytt ställe.  

  • September är också en bra period att anlägga gräsmatta. Fröna hinner gro och etablera sig innan vintern och du behöver inte vattna lika mycket som vid vårsådd.