Johanna platsannonser

Säsongstips

Här samlar vi bra säsongstips och råd om hur du på bästa sätt kan sköta och ta hand om din trädgård och dina växter.

Att göra i augusti

  • Augusti är lika med skördetid. Många grönsaker, frukter och bär mognar nu, till exempel tomater, gurka, sommaräpplen, plommon och amerikanska blåbär. Passa på att sylta, safta, konservera och frysa in trädgårdens läckerheter.

  • Fortsätt att skörda kryddor och frys in eller häng upp i knippen på torr plats inomhus.

  • Börjar perennerna och prydnadsbuskarna blomma över? Det finns många fina sensommar- och höstblommande växter för rabatter och balkong. Då gör du även pollinatörerna glada. I vår plantskola hittar du många olika sorters hortensia och syrenbuddleja som blommar fint just nu. En lite ovanligare växt är bollbusken som blommar med vita bollar som älskas av fjärilar. Bland perennerna kan du frossa i solhattar, rudbeckior, kärleksörter, pimpineller, höstastrar, höstanemoner och olika sorters prydnadsgräs som har senare blomning.

  • Passa även på att förnya sommarblomskrukorna. Vi har många fina sensommarblommande växter i vår sommarblomsavdelning. Bland annat tjusiga, lokalodlade bollkryss. Andra favoriter är irländsk klockljung, njurvinda och crassula, som blommar länge med söta, små blommor i vitt, rosa eller rött.

  • JAS-perioden (juli, augusti och september) är bra beskärningsmånader för det mesta i trädgården, till exempel häckar och fruktträd. Gallra även vinbärs- och krusbärsbuskarna efter skörden genom att ta bort några av de äldsta och risigaste grenarna ända ner på marknivå.

  • Dela vårblommande perenner om de blivit för stora eller står för tätt. Gräv upp hela plantan och dela den. Se till att varje ny liten planta har friska rötter innan du planterar ner den på nytt ställe.  

  • Augusti är även en bra period att anlägga gräsmatta. Fröna hinner gro och etablera sig innan vintern och du behöver inte vattna lika mycket som vid vårsådd.