Amaryllis

Amaryllislök

Ett urval av alla spännande sorter som just nu finns i butiken 

  • Apple Blossom – Stora, enkla blommor i vitt och ljust rosa. 
  • Chico – Spindelamaryllis med orkidélika blommor i lime och ljusrött. Mycket smala blomblad. 
  • Papilio – Enkel, storblommande amaryllis med grönröda blommor som påminner om fjärilar.
  • Party Nymph – Intensivt röd, storblommig amaryllis med vit rand längs varje blomblad. 
  • Sumatra – Smala, långa blomblad i laxrosa toner. De nedre blombladen är ljust gröna.
  • White Garden – Vacker småblommig, vit amaryllis som ger flera stjälkar med flera blommor per stjälk. 

Plantering och skötsel av din amaryllislök

Ta bort det yttersta lökskiktet och väck de sovande rötterna till liv genom att sätta löken i ett glas med vatten över natten. Placera den så att endast rötterna täcks av vattnet. För mycket fukt gör att löken ruttnar. 

Välj en stabil kruka som bara är några centimeter bredare än själva löken. En kruka med fat är bra, då du helst inte ska vattna löken uppifrån.

Lägg i ett lager med lecakulor i botten på krukan och fyll på med blomjord. Sätt löken i jorden så att hälften av löken är ovan jord. Ställ krukan mörkt och varmt. 

Börja vattna först när blomstängeln kommit upp, men vattna sparsamt och inte direkt på löken. För mycket vatten medför att blomstängeln växter för fort och gynnar bildningen av blad istället för blommor. Ställ den i ljusare läge. När din amaryllis blommar får den gärna stå lite svalare. När blomningen är över skär du bort del av stängeln, det kan finnas fler på gång.  

En amaryllis behöver inte planteras i jord. Det går lika bra med sten, sand eller mossa.

Amaryllis som snittblomma

Amaryllis fungerar utmärkt som snittblomma. Om den har vuxit för snabbt och blivit lång och ranglig kan detta vara en perfekt lösning. Skär av blomstängeln och sätt en gummisnodd längst ner på stjälken för att hindra den från att rulla ihop sig. Som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som på löken.

Övervintring

Vill du få din amaryllis att övervintra, skär du bort blomma och fröhus efter blomning. Stängeln låter du vissna ner för att näringen ska återgå till löken. Behåll bladen och sköt den som en vanlig krukväxt. Öka bevattningen och tillför näring regelbundet så bygger löken upp ny kraft. Vattna ovanifrån, men aldrig på löken. 

Ställ gärna ut krukan under sommaren på halvskuggig plats och fortsätt med vatten och näring som vanligt. 

Ta in krukan när hösten kommer, placera den på en sval och mörk plats och låt den vila. Vattna sparsamt utan näring. Sluta vattna helt i september och oktober. När det kommer nya blomknoppar är det dags för omplantering och ställa fram den på en ljusare plats. 

En övervintrad amaryllis blommar sällan till jul. Räkna med att den följer sin normala tidscykel – då blommar den först till vårvintern.